Στεφανία: «Για να ξεχωρίσει ένας καλλιτέχνης βασικό ρόλο παίζει το timing και οι επιλογές.» !

Η επαγγελματική της παρουσία στο τραγούδι μετρά κάτι παραπάνω από μια δεκαετία. Η ταλαντούχα Στεφανία έχει τραγουδήσει σε διάφορους χώρους της Αθήνας -και όχι μόνο- με ρεπερτόριο που, χάρη στη φωνή της, περιλαμβάνει μια μεγάλη γκάμα τραγουδιών από ρεμπέτικα μέχρι σύγχρονο λαϊκό. Η δισκογραφική της συνεργασία με τη Heaven και με γνωστά και επιτυχημένα ονόματα του χώρου έχουν θετικό πρόσημο για το μέλλον της στο τραγούδι. Την συναντήσαμε και μας συστήνεται…
Στεφανία μου, σε καλωσορίζω στο «mikrofwno.gr» & στο «Events Promotion For You» !! Αρχικά, θα ήθελα να μας πεις λίγα λόγια για σένα. Από πού κατάγεσαι και πώς ξεκίνησες με το τραγούδι;
Γεια σου Δημήτρη μου! Γεννήθηκα και μεγάλωσα στην Αθήνα. Η καταγωγή μου είναι λίγο ένα κράμα νησιού και κάμπου –Σύρος και Θεσσαλία- με ιδιαίτερα έντονο το ποντιακό & μικρασιάτικο στοιχείο, που κληρονόμησα από την γιαγιά και τον παππού. Το τραγούδι ήταν κάτι που με εξέφραζε από μικρή, το αγαπούσα –μαζί με τη μουσική συνολικά!- όπως το πιάνο και το να παίζω σε αυτό ό,τι μελωδίες άκουγα και μου άρεσαν, που ήταν αγαπημένες μου ασχολίες. Η ζωή, μετά την έντονη χορωδιακή δραστηριότητα κατά τη διάρκεια των μαθητικών χρόνων, το έκανε μετέπειτα –παράλληλα με τις σπουδές μου στην Αγγλική φιλολογία αρχικά αλλά και μετά την ολοκλήρωσή τους- τρόπο ζωής και έκφρασης για μένα και ως επάγγελμα μες στο πέρασμα του χρόνου μέχρι σήμερα.
Ως πρωτοεμφανιζόμενη στο χώρο του τραγουδιού, θεωρείς πως αρκούν οι ερμηνευτικές ικανότητες για να ξεχωρίσει ένας νέος καλλιτέχνης στις μέρες μας; Ποιος είναι ο δικός σου κρυφός άσσος;
Να σου είμαι ειλικρινής δεν ξέρω αν υπάρχει κρυφός άσσος(!) Αλλά είναι σίγουρα μεγάλη χαρά και τιμή μου να καταφέρω να αφήσω ένα προσωπικό στίγμα με ψυχή σε αυτό που λέγεται τραγούδι ελληνικό. Η αλήθεια είναι ότι τα δισκογραφικά βήματά μου ξεκίνησαν τα τελευταία 3-4 χρόνια. Με το τραγούδι επαγγελματικά ασχολούμαι αρκετά περισσότερα. Αυτό που θα έλεγα μετά το πέρας της πρώτης δεκαετίας είναι η ταπεινή μου αίσθηση πως το να »ξεχωρίσει» ένας καλλιτέχνης είναι συνισταμένη πολλών παραγόντων και λίγο νομοτελειακό στο τέλος. Δεν αρκεί ίσως απλά ταλέντο ή δουλειά ή τύχη. Είναι ένας συνδυασμός αυτών και βασικό ρόλο παίζει το timing και οι επιλογές. Εξαιρέσεις υπάρχουν πάντα αλλά αν σκεφτούμε και το επόμενο του ξεχωριστού που είναι ίσως η διάρκεια, εκεί θα συμπλήρωνα και μια λέξη ακόμη: »άστρο». Αυτό δεν επιτηδεύεται πιστεύω, ή υπάρχει – με ό,τι σημαίνει αυτό- ή όχι. Ο κόσμος είναι εκείνος που κάνει έναν καλλιτέχνη ξεχωριστό και αγαπημένο, όποιον καλλιτέχνη καταφέρνει να τον αγγίξει και τον σέβεται, και με τη σειρά του τού δείχνει έμπρακτα την αγάπη και τη στήριξή του. Αν υπήρχε κάποιο γνωστό μυστικό για να ξεχωρίζει ένας καλλιτέχνης, θα ήταν ο κανόνας!
Πώς θα σκιαγραφούσες τη Στεφανία;
Ό,τι εικόνα κι αν έχουμε εμείς για τον εαυτό μας, αυτό που είμαστε ανακλάται πιστεύω τελικά στο πρόσωπό μας, στην αύρα μας. Οπότε αυτό ίσως είναι καλύτερα να το απαντήσουν οι άλλοι από μια άποψη. Τώρα αν θες να με χαρακτηρίσω κάπως απαντώντας σχετικά, θα σου πω πως -αν και είναι λίγο δύσκολη ερώτηση αυτή- με λίγα λόγια νιώθω απλά άνθρωπος, καλλιτέχνης με την ευρύτερη έννοια που -εκτός από την μουσική και το τραγούδι- αρχικά αγαπά τη ζωή, τον άνθρωπο, έπειτα κάθε μορφής τέχνη, καθώς και τη συναναστροφή με αυθεντικούς και όμορφους ανθρώπους με θετική σκέψη και στάση στη ζωή. Μου αρέσει να δίνω χαρά και να μοιράζομαι με ψυχή, και αυτό μου συμβαίνει όταν τραγουδώ για τον κόσμο. Σε συνδυασμό από την άλλη με πιο ήπιους και εσωτερικότερους τόνους στην καθημερινότητα.
Πρόσφατα κυκλοφόρησες άλλο ένα τραγούδι, από την Ηeaven Music, το «Άστρο μου παλιό», ένα πολύ όμορφο, ρυθμικό κομμάτι με λαϊκά στοιχεία και με δυνατές υπογραφές. Μίλησέ μας για το κομμάτι αυτό.
Είναι μεγάλη μου χαρά που αυτή η όμορφη συνεργασία με την Heaven Music συνεχίζεται με αυτό ακόμη το τραγούδι που πρόσφατα κυκλοφορήσαμε και λέγεται «Άστρο μου παλιό»! Την μουσική υπογράφει ο αγαπημένος τραγουδοποιός Ανδρέας Λάμπρου και τον στίχο η επίσης αγαπημένη στιχουργός Ηρώ Τριγώνη. Είναι ένα δροσερό τραγούδι με ελληνικά χρώματα, που προσωπικά κάθε φορά νιώθω να με ταξιδεύει, και χαίρομαι ιδιαίτερα που λαμβάνω επίσης τόσο όμορφα λόγια σχετικά με αυτή τη δουλειά από τον κόσμο αλλά και από ανθρώπους του χώρου της μουσικής. Είναι ευχάριστο και ενθαρρυντικό για την συνέχεια.
Το ύφος που τραγουδάς είναι και αυτό που σε εκφράζει καλύτερα; Μελλοντικά θα «δοκίμαζες» κάτι «διαφορετικό»;
Όλα τα προσωπικά μου τραγούδια που έχουν γραφτεί μουσικά από τον δημιουργό Ανδρέα Λάμπρου που μου τα εμπιστεύτηκε και έχω τραγουδήσει -και έχουν κυκλοφορήσει από το 2013-2014 περίπου ως και σήμερα- κινούνται στο φάσμα που θα μπορούσα να κινηθώ γενικά ερμηνευτικά ως τραγουδίστρια κατά την καλλιτεχνική εικόνα που σχημάτισε αμέσως όταν με πρωτοάκουσε και κάπως έτσι ξεκίνησε η όμορφη συνεργασία μας. Έχω πει λοιπόν τραγούδια που κινούνται από πιο ποπ και ελαφρό στυλ μέχρι και τραγούδια κατά κύριο λόγο λαϊκά/λαϊκότροπα. Τα δεύτερα αποτελούν και την πλειοψηφία των τραγουδιών μου. Αυτά είναι κάπως πιο κοντά στο ύφος που ίσως θα ήθελα να εκφραστώ ερμηνευτικά και μελλοντικά στη συνέχεια. Μαζί τους έρχονται τα πρώτα να συμπληρώσουν το παζλ του πρώτου μου και πολυσυλλεκτικού προσωπικού δίσκου που έρχεται με το καλό από το ερχόμενο φθινόπωρο, σε μουσική Ανδρέα Λάμπρου και στίχους γνωστών αγαπημένων στιχουργών.
Συνεργάζεσαι με τον επιτυχημένο τραγουδιστή – τραγουδοποιό και συνθέτη Ανδρέα Λάμπρου αλλά και με κορυφαίους δημιουργούς αμέτρητων και διαχρονικών επιτυχιών, από το πρώτο τραγούδι που κυκλοφόρησες ως και σήμερα. Μίλησέ μας για τις συνεργασίες αυτές και το πώς αισθάνεσαι γι’ αυτό.
Πρόκειται για συνεργασίες που έγιναν με πολύ μεράκι, όπου την παραγωγή και την μουσική υπέγραψε ο επιτυχημένος δημιουργός Ανδρέας Λάμπρου, σπουδαίος φίλος, καλλιτέχνης και συνεργάτης και επίσης με καλή διάθεση κορυφαίοι δημιουργοί με αμέτρητες διαχρονικές επιτυχίες όπως προανέφερες υπέγραψαν τον στίχο. Μιλάμε για τον Πάνο Φαλάρα, την Ελένη Γιαννατσούλια, την Ρεβέκκα Ρούσση, την Ηρώ Τριγώνη, τον Τάσο Βουγιατζή, την Βάγια Καλαντζή ως τώρα. Αισθάνομαι ευλογημένη γι’ αυτό και χαρούμενη για την τιμή που μου έκαναν εμπιστευόμενοι να ερμηνεύσω τα καλλιτεχνικά «παιδιά» τους –τα τραγούδια τους- και τους ευχαριστώ όλους ειλικρινά από καρδιάς. Οι συνεργασίες αυτές νομίζω πως είναι από αυτές που θα αγαπώ να ανατρέχω πάντα και χαίρομαι ακόμη περισσότερο όταν λαμβάνω μηνύματα θετικά και από τον κόσμο γι’ αυτά.
Ποιούς καλλιτέχνες θαυμάζεις και με ποιούς θα ήταν το όνειρο σου να συνεργαστείς;
Θαυμάζω πάρα πολλούς καλλιτέχνες του ελληνικού κυρίως ρεπερτορίου (και κάποιους του ξένου). Το να αναφέρω μερικούς ίσως δεν θα είναι ενδεικτικό του θαυμασμού μου. Όσο για το με ποιους θα ήταν όνειρο μου να συνεργαστώ η αλήθεια είναι με αρκετούς από αυτούς, οπότε όποια συνεργασία-όνειρο έρθει πρώτη θα την καλοδεχτώ.
Αν ξεκινούσες σήμερα την καριέρα σου, θα επιχειρούσες να πας σε κάποιο talent show; Ποια είναι η γνώμη σου γι’αυτά;
Η αλήθεια είναι ότι πριν ξεκινήσω να τραγουδώ επαγγελματικά είχε γίνει ή ξεκινούσε αν θυμάμαι καλά το πρώτο talent show για τραγουδιστές στην Ελλάδα. Το ότι δεν έτυχε μέχρι σήμερα να αποφασίσω κάτι τέτοιο, είναι ίσως γιατί δεν έχω νιώσει καταλυτικά την ανάγκη να το κάνω και συγχρόνως δεν έτυχε. Οι συνθήκες τηλεοπτικής παρουσίασης ενός τραγουδιού είναι σίγουρα διαφορετικές από ό,τι στον φυσικό τους χώρου: υπάρχει μεν το πλεονέκτημα του μεγαλύτερου ακροατηρίου/κοινού, αλλά συγχρόνως είναι πιο ανταγωνιστικό το κλίμα, υπάρχει μεγαλύτερο στρες και πίεση χρόνου, παράγοντες που δεν ευνοούν τόσο πάντα ένα καλό καλλιτεχνικό αποτέλεσμα. Παρ’ όλα αυτα, πολλά από τα σόου αυτά έχουν αναδείξει και στηρίξει νέους καλλιτέχνες. Προσωπικά δεν κατακρίνω κανένα από αυτά, θεωρώ ότι ο καθένας πρέπει να πράττει όπως νομίζει ή νιώθει φτάνει να γνωρίζει τι θέλει και να πατάει γερά στα πόδια του. Το αν είναι καλό ή κακό να συμμετέχεις σε ένα talent show νομίζω έχει να κάνει με κάθε περίπτωση καλλιτέχνη ξεχωριστά πιστεύω. Πάντα θα υπάρχουν και τα υπέρ και τα κατά, και κερδισμένοι και μη ίσως. Κι αυτά φαίνονται στον χρόνο.
Οι εποχές των χρυσών και πλατινένιων δίσκων και των μεγάλων κασέ στις πίστες πέρασαν ανεπιστρεπτί. Πλέον έχει μπει στη ζωή μας το διαδίκτυο και όλοι το χρησιμοποιούν σαν μέσο προώθησης της δουλειάς τους, ενώ οι μέρες των εμφανίσεων έχουν μειωθεί δραματικά και δεν ξεπερνάνε τις τρεις την εβδομάδα. Σε δυσαρεστεί αυτή η κατάσταση;
Το σίγουρο είναι πως έχει δυσκολέψει η κατάσταση σε όλα τα επαγγέλματα. Oι συνθήκες έχουν γίνει δυσχερείς σε σχέση με παλαιότερα και αυτό δεν μπορεί να μην δυσαρεστεί όλους μας. Το διαδίκτυο παράλληλα σηματοδοτεί την έναρξη της ψηφιακής εποχής. Σαν γενικότερο αλλά και ειδικότερο φαινόμενο, λοιπόν, θα έλεγα πως η αντιμετώπισή του είναι το ζητούμενο, γιατί παρότι έχουν δυσκολέψει τα πράγματα, εκεί ακριβώς χρειάζεται να υπάρχει δημιουργικότητα. Να υπάρχει και η νυχτερινή διασκέδαση όσο πιο ποιοτική γίνεται ώστε να ξεφεύγει και να ψυχαγωγείται ο κόσμος. Για την εποχή καλό είναι να παλέψουμε, όπως δύναται ο καθένας, ώστε να έρθει μια καλύτερη εποχή στην οποία να είμαστε και πιο συνειδητοποιημένοι και πιο ικανοποιημένοι όλοι, και καλλιτεχνικά και καθημερινά.
Σχέδια σου για το καλοκαίρι και εάν έχεις κάτι για το φθινόπωρο;
Προς το παρόν, μετά από χειμερινές εμφανίσεις σε αγαπημένη μουσική μπουάτ της Αθήνας »Τα Κίτρινα Γάντια», ξεκούραση και έρχονται κάποιες εμφανίσεις καλοκαιρινές που συζητάμε και με το καλό ετοιμάζω το επόμενο δισκογραφικό βήμα από μέσα καλοκαιριού ως αρχές φθινοπώρου. Ευχαριστώ πολύ για την υπέροχη συνέντευξη και τη φιλοξενία! Καλό καλοκαίρι και καλή αντάμωση!

Σε ευχαριστούμε Στεφανία. Σου ευχόμαστε πάντα επιτυχίες !!
Επιμέλεια Συνέντευξης : Δέσποινα Ταστσιόγλου

Σχόλια